Skoči na glavno vsebino

Tudi v šolskem letu 2018/2019, v mesecu aprilu, smo v Vrtcu Slovenske Konjice, organizirali pet dnevni plavalni tečaj za otroke, ki gredo naslednje leto v šolo, izvedli smo ga pod strokovnim vodstvom Alpske šole.

V vrtcu nudimo otrokom čim bolj pestro in široko paleto gibalnih izkušenj, zavedamo se velikega pomena plavanja v predšolskem obdobju, zato smo organizacijo tečaja naravnali tako, da zagotovimo enake možnosti osvajanja prvih plavalnih zamahov in predvsem stika z vodo za vse otroke. Zgodnji začetki plavanja imajo veliko pozitivnih učinkov na psihofizičen razvoj otroka in krepitev ostalih  področij otrokovega razvoja, mišičevja, srčno – žilnega sistema in dihal. Voda predstavlja za otroke novo okolje, v katerega jih vaditelji privadijo postopno in preko igre, saj je osnovni cilj  vseh dejavnosti v okviru plavalnega tečaja v prvi meri zadovoljstvo otroka v gibanju, spoznavanju sebe, približati otrokom elemente zgodnjega učenja plavanja, navajanje na vodo in sproščeno gibanje v njej ter odpravljanje morebitnega strahu pred vodo. V tečaju se otroci postopoma učijo vseh potrebnih korakov do popolnega plavanja, tako nekateri naredijo tudi prve samostojne plavalne zamahe. Ker poteka učenje v glavnem v skupini, je vse veliko bolj zabavno, saj je učenje enostavnejše, ker je ves čas prisotna igra z vrstniki, hkrati pa je omogočen tudi individualni stik z vaditelji. Otroci so poleg veščin plavanja na tečaju razvijali tudi veščine  samostojnosti in varno gibanje ob na in v vodi, kar predstavlja pomemben vidik preventive pri prepričevanju nesreč. Plavalnega tečaja se je skupno udeležilo 126 otrok iz Slovenskih Konjic, Loč, Žič, Tepanja, Jerneja in Špitaliča. Otroke so na plavalni  tečaj spremljale strokovne delavke vrtca, ki so poskrbele tudi za njihovo varnost, navezovanje stikov z vaditelji, pomagale so pri premagovanju straha, saj so se nekateri prvič srečali z vodo in razvijanju vrednot, da je tečaj potekal brezhibno in uspešno. Seveda ni manjkalo tudi časa za igro, kjer so otroci uživali in preizkušali svoje novo plavalno znanje. Poseben dogodek pa je tudi vožnja z avtobusom na bazen in nazaj. Otroci so na koncu petdnevnega tečaja dobili in si tudi prislužili diplome in majčke, ki so se jih zelo razveselili. Za odlično organizacijo smo zelo hvaležni Alpski šoli ter številnim donatorjem, podjetjem in zasebnikom; Zavod za šport Slovenske Konjice, Zavod Planica, Oplast, Kostroj Strojegradnja, Alojz Cugmajster, Alpox, FS. Team,  ki so z denarnim prispevkom poskrbeli, da smo lahko ceno plavalnega tečaja naredili staršem bolj dostopno.

Otroci, starši, vzgojitelji  z veliki ponosom in navdušenjem pripovedujejo o vtisih iz plavalnega tečaja, kar daje potrditev, da delujemo v pravi smeri.

Izjave, to le še potrjujejo:

Letošnje leto je bil za predšolske otroke, ki obiskujejo vrtec zadnje leto, v sklopu vrtca organiziran plavalni tečaj, katerega je vodila Alpska šola. Moram reči, da sem bila, kot starš zelo navdušena nad idejo, ko se je že na začetku letošnjega leta omenilo, da bodo imeli otroci, ki zadnje leto obiskujejo vrtec, možnost opraviti pet  dnevni plavalni tečaj v sklopu Alpske šole v termah Zreče. Menim, da so otroci v teh petih dneh ogromno pridobili in se prav tako ogromno naučili. Ko smo straši imeli zadnji dan možnost videti predstavitev, kaj vse so otroci v teh petih dneh osvojili in se naučili, smo bili kar malo presenečeni, saj si nismo predstavljali, da so se v tako kratkem času, lahko naučili tako veliko. Zelo dobra izkušnja za otroke in seveda eno delo manj za nas starše, saj je veliko otrok v teh petih dneh splavalo ali pa vsaj osvojilo  tehnike plavanja, katere vodijo slej kot prej k samostojnemu plavanju otroka. Dobro in profesionalno zorganizirana izvedba iz strani Alpske šole in vzgojiteljev, saj je bilo za vse poskrbljeno v dopoldanskem času v sklopu vrtca. Poskrbljeno je bilo spremstvo ter prevoz, zagotovljena je bila malica in pijača na kopališču  tako, da starši resnično nismo imeli druge skrbi kot to, da ima otrok s sabo brisače in kopalke. Najpomembnejše pa je seveda zadovoljstvo naših otrok, ki so vsak dan s takim navdušenjem razlagali, kaj vse so počeli in seveda neprecenljive iskrice v njihovih očeh, ko so nam pokazali, kaj vse so osvojili. (mama otroka)

Kot že preteklo leto, smo tudi v tem šolskem letu izvedli pet dnevni plavalni tečaj v sodelovanju z Alpsko šolo. Strokovno usposobljeni učitelji, so otroke skozi igro prilagodili na vodo, ter jih seznanili z osnovami plavalnih tehnik. Izkušnje so zelo pozitivne, in mislim, da so otroci veliko pridobili. Menim, da so strokovno usposobljeni učitelji, otrokom vrtca Slovenske Konjice zagotovili kvaliteten, predvsem pa varen tečaj plavanja. (Darja, vzgojiteljica)

Na plavalnem tečaju sta bila velik in mali bazen. Bolj mi je všeč mali bazen, ker se lahko spuščaš. Samo jaz sem že velik, pa lahko grem tudi v velik bazen. Tam sem imel črva. (Oskar, otrok)

Naučila sem se skakat v vodo. Naučila sem se plavat z nogami in rokami. Plavalni tečaj mi je bil všeč, še posebej bazen in bi še enkrat šla. (Mia, otrok)

Ko sem se naučila plavat sem bila najbolj srečna, naučila sem se še podmornico, potunkat, pa skakat sem znala v vodo. (Alina, otrok)

Ko smo prišli na bazen smo lahko se še malo igrali v malem bazenu in se spuščali po toboganu. (Zala , otrok)

 

 

 

Dostopnost