Skoči na glavno vsebino

Projekt

Operacija vzpostavlja odprto učno okolje za vse generacije, za domačine in obiskovalce in nudi oblike povezovanja in globljih doživetij narave in okolja.  S celostno  obravnavo naravne in kulturne dediščine območja uvaja v vrtce in šole poučevanje obveznih učnih vsebin skozi naravno in kulturno dediščino.  Namen projekta je spodbuditi razvoj na območjih KS Špitalič in KS Stranice z opolnomočenjem skupnosti za trajnostni razvoj, prepoznavanje priložnosti za razvoj dejavnosti in podjetništva ter oživitev odmaknjenih krajev.

 

Glavne aktivnosti in cilji:

     1. Geomantična analiza in Platforma odprtega učnega okolja ter zelenega turizma

V projektu bodo na podlagi geomantijske analize (geomantija je celostna obravnava narave in okolja) vitalno-energijskih virov in dediščine območja urejene učilnice na prostem in oblikovani pedagoški programi ter programi revitalizacije za domačine in obiskovalce.

2. Vzpostavitev 3 odprtih učnih okolij

Odprta učna okolja,  odražajo globlje kvalitete kraja in identiteto posamične lokacije in nudijo naraven prostor za izvajanje vzgojnih in učnih vsebin ter za kvalitetno preživljanje prostega časa. Urejena odprta učna okolja in izoblikovani programi so predvideni, v Slovenskih Konjicah nad dvorcem Trebnik, v Špitaliču nad staro žago, v Stranicah ob izviru Zverovje in v gozdu nad ribniki, katerih uporabniki bodo različne ciljne skupine: v dopoldanskem času vrtci in šole, otroci s starši v prostem času, prav tako ostali krajani in v turističnih programih obiskovalci.

3. Izobraževanja za vzgojitelje in učitelje, turistične vodnike in krajane (3 sklopi)

Ob vključenosti vzgojiteljev, učiteljev in drugih krajanov ter  osveščanju in izobraževanju le teh, se  tvori mreža aktivne družbe za trajnosti razvoj in ohranjanje narave. Sodelovanje krajanov pa spodbuja medgeneracijsko druženje, permanentno učenje in povezanost v  skupnosti.

  • Gozdna pedagogika in metode poučevanja skozi dediščino za vzgojitelje in učitelje – tečaj

senzibilizacije “Gozd in inteligenca narave”.

  • Delavnice za domačine vseh treh krajev o celostnem odnosu do okolja, potencialih dediščine in možnostih za razvoj dejavnosti.
  • Izobraževanje za oblikovanje turističnih programov pet-zvezdičnih doživetij zelenega turizma, pristnih občutij narave, kulturno-zgodovinske izkušnje skozi interpretacijo tradicije in izročila pokrajine.

 

Vključenost krajanov

  • Medgeneracijsko učenje: prenos znanj, posredovanje vedenj, veščin in izkušenj. Vključevanje starejših in drugih krajanov v različne dejavnosti (popoldan v odprtem učnem okolju…)
  • Sodelovanje na delavnicah spoznavanja pristopov revitalizacije in sproščanja v naravi za vsakodnevno uporabo.
  • Sodelovanje pri pripravi nove turistične ponudbe kot izvajalci programov ali ponudniki pridelkov, izdelkov…

 

4. Mednarodna konferenca in predstavitve

Mednarodna konferenca OUO s predstavitvijo Priročnika OUO (v Špitaliču) in lokalne predstavitve za območje LAS Od Pohorja do Bohorja za vrtce in šole, občine, Turistično destinacijo Rogla-Pohorje, Terme Zreče, TIC-e in druge turistične ponudnike.

Vabimo vas, da se aktivno vključite v projekt in prispevate znanja o dediščini in izročilu ter s svojo  ustvarjalnostjo na izobraževanju in pri oblikovanju turistične ponudbe pripomorete k razvoju dejavnosti ter prepoznavnosti kraja.

Dostopnost