Skoči na glavno vsebino

Dne: 3. 4. 2020

Spoštovani starši, sodelavci, dragi otroci!

Za nami je obdobje treh tednov, od kar smo bili primorani, zaradi virusa Covid-19 začasno zapreti vrata naših vrtcev. Vse skupaj nas je situacija presenetila, vendar smo se sčasoma vsak po svojih zmožnostih nanjo privadili. Ker kaže, da se še nekaj časa ne bomo videli, je dobro, da si izmenjamo nekaj informacij in s tem ostajamo v stiku na nekoliko drugačen način. Otroci pogrešajo vrtec, prijatelje in zaposlene vrtca. Vem, da smo v tem obdobju veliko razmišljali drug o drugem in si pošiljali pozitivne misli. Zato je prav, da ohranimo stik ter ga negujemo, dokler se ne snidemo ponovno v naših igralnicah. Pri tem nam bo lahko v veliko pomoč tehnologija današnjega časa, ki v tem primeru pride še kako prav.

V tem obdobju je zaznati kar nekaj razmišljanj in razprav, ki nas ne navdajajo z pozitivnimi občutki, ampak je velikokrat prisoten strah in tesnobnost, saj smo priča okoliščinam, ki so nam do sedaj neznane. In tako kot se moramo mi soočati, se s tem na nek način soočajo tudi otroci. Zato v tem obdobju naši otroci potrebujejo še toliko več varnosti in ljubezni, potrebujejo občutek, da bo vse v redu. Izkušnje, ki jih bodo otroci občutili v tem obdobju, jih bodo spremljale še dolgo časa. Zato je prav, da kolikor se da, prilagodimo čas njim, dejavnostim v katerih uživajo in krepijo pozitivne občutke; morda skupaj spečemo piškote, igramo družabne igre, prebiramo pravljice, si skupaj ogledamo film ali karkoli, ki ustreza vaši družini.

V obdobju, ki je pred nami si želimo z vami ohraniti stik ter vam ponuditi podporo na naslednje načine:

  • Na spletni strani vrtca, bomo v naslednjem tednu odprli zavihek, v katerem boste našli nekaj dejavnosti in idej, ki jih lahko porabite pri igri z otroki. Struktura spletne strani bo zajemala: predloge za igro, zanimive povezave in članke za starše.
  • Mogoče je to priložnost, da znotraj oddelkov najdemo kakšne nove načine sodelovanja v času, ki je pred nami.
  • V kolikor bi se radi o čem pogovorili s svetovalno delavko, se lahko obrnete na Simono Živec po telefonu 030 313 374 ali preko e-naslova simona.zivec@guest.arnes.si.

Predvsem pa vse vabim, da imate v obdobju, ki je pred nami, v zavedanju in delovanju naslednje:

  • Da »gojimo« pozitivne misli in se ne predajamo negativnim vplivom, ki se porajajo v naši okolici.
  • Da se zavedamo, da otroci opazujejo nas in naše doživljanje nastale situacije in mi jim z našo stabilnostjo omogočamo varnost in dobro počutje.
  • Da kolikor se da, iščemo načine preživljanja časa v naravi in gibanja pri sebi in otrocih.
  • Da zavestno namenimo ta čas nam in našim družinam.

 

Na koncu bi nas rad še spomnil, da je pomlad, čas, ko se narava okoli nas prebuja, ko svetloba prevlada temo in prav je, da pri tem po svojih močeh pomagamo ali pa se temu samo prepustimo. Ali kot je Alenka Rebula, slovenska pesnica, pisateljica in strokovnjakinja na področju psihologije, lepo zapisala:

»Le nove poti bomo iskali in novo orodje zanje. Spremenili bomo obliko, trajanje, prilagodili sredstva, naslovnike in cilje. A ne bomo pozabili na nobeno srčno željo, na nobeno veselje, ki nas je oživljalo. Posvetli se bomo vsemu, kar ljubimo, še bolj ustvarjalno kot prej.«

 

Želim vam veliko zdravja in vse dobro!

Tomaž Popović,

ravnatelj Vrtca Slovenske Konjice

Dostopnost